Sider

fredag 12. mai 2006

Stygge ord som ikkje er stygge


Inspirert av det siste innlegget på Bonderomantikk, har eg spurt meg sjølv om kor grensa eigentleg går for å vera framandfiendtleg. I den samanhengen har eg eit viktig spørsmål som eg berre må få stille:

Kvifor er det så stygt å kalle mørkhuda med negroide trekk for negrar? Det kjem jo av ordet "negro" som betyr svart. Det er vel ingen som reagerer når ein kvit mann blir kalla - ja, kvit - så kvifor skal ein reagere på at nokon blir kalla svart?

Og når eg allereie er i gang: Kvifor er det politisk ukorrekt å bruke omgrepet mongoloid? Uttrykket har jo oppstått fordi personar med Downs Syndrom har trekk (kring augene) som liknar på det ein finn mellom mongolarar. Så kva er problemet?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, ja. Så skulle altså jeg inspirere noen til å skrive om invandrerhets og denslags! Livlig fantasi på dere må jeg si!

Gjermund

Anonym sa...

Eg syns me ska kunna kalla negrar for negrar, eller en neger for neger. Så stress å sei mørkhuda, det finns jo mørkhuda som ikkje e negrer.

Anonym sa...

Men ingen kaller oss kvite for ariske! Mørkhuda er et greit ord, som ikkje har blitt misbrukt så mykje som svarting og nigger...

Anonym sa...

Dersom me skal skifta ut eit ord berre fordi nokre idiotar har misbrukt det, burde me ha slutta med å bruka omgrepet "jøde" for lenge sidan.

Anonym sa...

Personlig syns jeg begrepet ”neger” er en hedersbetegnelse. Selv vil jeg gjerne betegne meg som ”en hvit neger” (= afrikansk i hjertet).

Men akkurat det er likegyldig i denne debatten.

Det som må være poenget er hvordan de som selv kommer inn under betegnelse oppfatter det. Jeg har tidligere også brukt begrepet mye , men da jeg opplevde en som selv oppfattet det som nedlatende og sårende, har jeg blitt langt mer forsiktig med å bruke det.

Grunnleggende kommunikasjonsteori sier jo at god kommunikasjon styres av hvordan mottakerne oppfatter budskapet. Oppfattes det negativt nytter det lite at senderen hadde et positivt anliggende. Dermed er det totalt uinteressant hva vi som ”hvitinger” mener om dette. Det er tross alt ikke vi som blir krenket.

Ellers ville det jo være interessant å finne ut om folk flest har negative eller positive konnotasjoner til begrepet.

Jeg kunne gjerne tenke meg at vi gjorde ordet ”neger” til et positivt ord (slik jeg gjerne skulle gjort med mange ”belastede” begreper). Men det er jo ærlig talt ikke opp til oss ”hvitinger” å bestemme. Først når de ”afrikansk-ættede" (er det et fungerende begrep?)eller "mørkhudede" selv tar initiativ til det bør vi hive oss på en slik prosess.

Jostein

Anonym sa...

Her er det tydeligvis en ekspert som skriver... Gjennomtenkt. Jeg bøyer meg i støvet og må si meg enig, o store hvite afrikaner.

Anonym sa...

eit lite spørsmål heilt på kanten:

forlet du hovudstaden og NLM-HQ når eg kjem og skal dra nytte av "kaffi på kontoret i ein god sofa"-eventen (event er eit bra ord.) som du, vel - nesten, har lova meg?

Anonym sa...

Vil ikke akkurat påberope meg noen ekspertise (er jo nordmann av kjøtt og blod).
Men en mening om saken, det har jeg...

:-)

Anonym sa...

Tjaaaææææ... Reiser nok frå byen i løpet av september i alle fall. Så du må vera kjapp, Silje...

Anonym sa...

Jeg liker å bruke "sort/ svart" eller "afrikaner", sjøl om "neger" ofte er lettere å ty til. Problemet er jo at for mange hvite er nettopp dette et begrep som brukes med nedlatende tone. Om ikke annet bærer det med seg drøssevis av negative konnotasjoner. Dessverre.

Men det gir kanskje desto større grunn for å gjøre uttrykket om til noe positivt? Alle bruker det jo...

Anonym sa...

Har hørt at ordet "neger" kom fra "nigerianer" jeg. Det stemmer vel ikke det da. Bruker aldri ordet lenger. Hva trenger vi det egentlig til? Det er ikke så ofte det er behov for å poengtere om et menneske er svart eller hvit i huden.

Anonym sa...

Godt poeng, Grete! Vi er jo mennesker alle sammen.

Så når jeg for eksempel skal forklare hvem en eller annen er, kan jeg jo si at "...det er han med det store mellomrommet mellom tennene og de slitte skoene" eller "... det er hun med det krøllete sorte håret og den grønne genseren" i stedet for å bruke hudfarge. Genialt.

Anonym sa...

her i Indonesia kalla dei oss kvite (!) for orang buleh. folk seie da egentli e eit stygt uttrykk. men buleh betyr egentli berre vestlig paa java-dialekta. men det kan og bety albino... men likevel! eg skjoennna at indonesarane synest me likna paa albinoa. eg blanda jo avogtil indonesiske albinoa og europerara eg og.

det som eg synest e litt ironisk, e atte når me blir so fanatiske og seie "hysj hysj! ikkje sei neger, svarting, kviting osv osv", so e jo da nesten som om me seie at da e noke gale ved aa vere svart eller kvit eller neger. og da e jo da ikkje! det blir nesten ei understreking av noke som me ikkje vil sei høgt ein gong.

til slutt - eg lærte hin dagen at på tegnspraak so e ordet for jøde å klø seg med lillefingeren på haka. det viser til skjegget til jødiske menn. og dette ordet/tegnet e visst stygt...

Anonym sa...

Eg må berre seie at denne debatten så langt har lært meg langt meir enn eg hadde aning om før han begynte. Orang buleh.

Jonas sa...

Heilt enig! Eg synes vi burde bruker ordet neger. Eg bruker det, og får mange imot meg. Skjønner ikkje kvifor